maanantai 13. toukokuuta 2013

Muksu matkailee: Maahisenkierros Pohjois-Espoossa


Perheemme teki äitienpäivänä metsäretken Espoossa sijaitsevan Suomen luontokeskus Haltian lähiluontoon. Haltia on upouusi Metsähallituksen ylläpitämä luontokeskus Nuuksion kansallispuiston reunamilla, ja se avataan 31.5.2013. Se sijaitsee jo pitkään toimineen Solvallan urheiluopiston vieressä Pitkäjärven rannalla. Vaikka itse luontokeskus ei ole vielä avautunut, jo nyt voi käydä nauttimassa sitä ympäröivästä luonnosta ja vaikka ihailemassa arkkitehtuuriltaan mielenkiintoista luontokeskusrakennusta.

Me kävimme kiertämässä 2 km pitkän Maahisenkierros-luontopolun. Se on rengaslenkki, joka on suunniteltu siten, että sen voi kulkea kokonaan pyörätuolilla tai lastenvaunuilla. Pyörätuolilla liikkuvan kannattaa kuitenkin ottaa avustaja mukaan mäkisen maaston vuoksi. Reitti kulkee kauniissa mäntymetsässä järviylängöllä, ja Pitkäjärven voi nähdä vilahtelevan puiden välistä reitin varrelta. Kierroksen puoliväliin on rakennettu iso näköalaterassi, jolta voi ihailla Nuuksion maisemia ja vaikka nauttia retkieväät.


Reitti osoittautui todella kivaksi kohteeksi vaikka pikkuvauvan kanssa luontokokemuksia kaipaavalle. Meidän vauvamme oli ensimmäistä kertaa retkeilemässä, ja reissu sujui kaikin puolin hyvin. Kivituhkapintainen polku oli helppokulkuinen, ja rattaat pyörivät siinä kevyesti eteenpäin. Reitti on sen verran lyhyt, että eri-ikäiset reippailijat jaksavat kiertää sen. Näköalaterassista pidimme erityisen paljon; ylhäältä käsin koko Nuuksion metsäinen maisema avautui hienosti, ja penkeillä istuskellen oli kiva sekä nautiskella eväskahvit että imettää vauva. Pyörätuoliretkeilijöille ja muillekin tukevampaa istuinta tarvitseville oli tasanteella tukikahvoilla vatustettuja korotettuja penkkejä.

Oikeastaan ainoana miinuksena voisi mainita sen, että reitti on harmillisen lyhyt. Reipasjalkaiset vaunuja työntävät aikuiset kulkevat 2 km matkan niin nopeasti, että retki on valitettavan nopeasti ohi. Samoin reitin lyhyydestä ja helppokulkuisuudesta johtuen metsämaisema pysyy melko samanlaisena koko matkan ajan. Kovin erilaisia luontotyyppejä ei siis tältä reitiltä pääse katselemaan.

Joka tapauksessa, hieno juttu, että tällainen uusi reitti on rakennettu pääkaupunkiseudulle. Helppokulkuisista reiteistä kun voivat erityiskohderyhmien lisäksi nauttia ihan kaikki muutkin retkeilijät. Tänne tullaan varmasti toistekin. Suosittelen!


Maahisenkierroksen plussat ja miinukset

+ ilmainen ja elämyksellinen luontokohde kaikenikäisille
+ sopii lastenvaunujen kanssa liikkuville
+ aito vanhan metsän tuntu, vaikka ollaankin lähellä Helsinkiä
+ mukava näköalapaikka eväiden nauttimiseen ja levähtämiseen

- reitti on melko lyhyt, ei oikein käy kuntoilusta aikuisille
- lentokonemelu hiukan vähentää erämaatunnelmaa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti