keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Retki Mustilan arboretumiin

Perheemme vietti juhannuksen Helsingissä, mutta teimme kuitenkin yhden päiväretken maalaismaisempiin maisemiin Elimäelle Mustilan arboretumiin. Kyseinen paikka on Suomen vanhin ja suurin arboretum eli puulajipuisto. Se on perustettu jo yli 100 vuotta sitten, vuonna 1902, joten tässä ajassa on lajisto ehtinyt kasvaa mahtavan kokoiseksi. Mustilassa on myös taimitarha sekä viinimyymälä, mutta nämä olivat juhannuksen aikaan kiinni, joten valitettavsti emme päässeet näissä vierailemaan.

Puulajipuisto on tosi kiva retkikohde lapsiperheelle. Ajomatka oli Helsingistä yllättävänkin lyhyt, vain n. tunnin (tosin meidän matkaamme lyhentää se, että lähdimme suoraan täältä kaupungin itälaidalta). Matkan varrella on kiva pysähtyä kauniissa kesäisessä Porvoossa ja käydä vaikka hakemassa matkaherkkuja Brunbergin tehtaanmyymälästä.

Itse puisto on kuin tavallista satumaisempi metsä, jossa risteilee paljon helppokulkuisia polkuja. Useimmat varmaan menevät Mustilaan katsomaan alppiruusuja, jotka olivatkin näkemisen arvoisia. Paras kukinta-aika oli jo auttamatta ohi kuuman alkukesän vuoksi, mutta ilman kukkiakin alppiruusumetsikkö oli kuin satukirjasta. Lämpimänä päivänä tuli ihan sellainen olo, kuin olisi ollut jossain trooppisemmassakin kohteessa kuin Kouvolan lähellä!

Me olimme varustautuneet reissuun sekä rattailla että kantorepulla, joista molemmille löytyi käyttöä. Matkarattailla ei poluilla välttämättä pärjää, mutta isoilla rattailla pääsi aivan mainiosti eteenpäin. Vauva katseli aikansa maisemia rattaista (hyttysverkko kannattaa ottaa mukaan!), ja kun ei siellä enää viihtynyt, pääsi hän kantorepun kyytiin. Vauvastakin näytti olevan kiva ihmetellä rehevän vihreää maisemaa, mutta varmasti vielä hauskempaa täällä on jo hieman isompien lasten kanssa. Puulajipuisto olisi varmasti mainio paikka erilaisille seikkailuleikeille. Toki kun kyseessä on kasvitieteellinen puisto, ei metsässä voi rymytä ihan samaan malliin kuin tavismetsissä.


Huoltotilat eivät arboretumissa olleet ehkä kaikkein lapsiystävällisimmät, ainakaan minä en löytänyt erillistä lastenhoitotilaa. Samoin julkiset vessat olivat ulkorakennuksessa olevat puuceet, joten vaipanvaihdot kannattaa hoitaa mieluummin vaikka pihalla. Enpä muuten muista ennen käyneeni julkisessa vessassa, jossa vain yhdessä kolmesta kopista oli ovi! Iik. En kerrassaan keksi, miksi tällainen ratkaisu on tehty, mutta muuten puucee oli kyllä siisti ja ihan miellyttävä (kun valitsi sen ovellisen kopin), ja ulkona oli kunnollinen käsienpesupaikka saippuoineen ja papereineen.


Kävelyretken jälkeen vietimme vielä piknikhetken Mustilassa. Ulkona ruoka maistui ihanalta, termoskahvi piristi ja vauvakin tykkäsi köllötellä ulkona ja tutkailla nurmikkoa. Kiva kohde luonnosta tykkääville! Tänne mennään luultavasti toistekin, esim. syksyllä puisto voisi olla kaunis ja rauhoittava reissukohde.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti