torstai 13. kesäkuuta 2013

3 vinkkiä onnistuneeseen julki-imetykseen

Kuva: Boobdesign.com

Julki-imetys herättää välillä voimakastakin keskustelua. Olen imettänyt vauvaani kaikkialla, missä olen liikkunutkaan, ja pidän sitä niin selvänä vauvan ja äidin oikeutena, että asiaa on minusta turha ruveta edes sen kummemmin perustelemaan. Nämä rinnastukset vessa-asioiden hoitamiseen ja patistukset vessanpöntöllä imettämiseen ovat ihan ala-arvoisia, kysehän on kuitenkin pienen lapsen ruokailusta eikä mistään sukuelinten heiluttelusta julkisella paikalla ihan vain huvin vuoksi. Koska kuitenkin tuoretta äitiä saattaa julki-imettäminen hieman aluksi jännittää, tässä omat vinkkini onnistuneeseen, mukavaan ja yksityiseen imettämiseen julkisilla paikoilla.

1. Harjoittele imetystä. Kokeile kotona eri imetysasentoja ja erilaisia tuoleja. Kotisohvalla imetys voi olla paljon helpompaa kuin pienellä kiikkerällä kahvilatuolilla. Kotiharjoitusten jälkeen voi olla mukava kokeilla imettää kavereiden luona ja vaikka jossain superepämuodollisessa ja lapsiystävällisessä paikassa ennen pidempiä kaupunkiretkiä. Harjoittelupaikkana esim. Ikea toimii mainiosti! :)

2. Panosta imetysvaatteisiin. Tämä on ehdoton, jos haluat imetyksestä helppoa ja huomaamatonta. En missään nimessä halua, että ohikulkijat näkevät rintojani - välillä saattaa toki jotain vilahtaa, kun isompi vauva alkaa jo kuikuilla kesken ruokailun muita maisemia, mutta silloin on kyse vain sekunneista. Suosittelen erittäin lämpimästi Boobin imetysvaatteita! Itse en enää muita käytäkään. Ne ovat kalliita, mutta joka sentin arvoisia. Vaatteet ovat laadukkaita ja mukavia, ja imetysluukun saa yhdellä kädellä auki. Samoin avoin alue jää niin pieneksi, että imetystoimenpidettä ei edes näe. Näyttää siis lähinnä siltä, kuin pitäisi vain vauvaa sylissä. Kunnon imetysvaatteet peittoavat harsojen ja muiden kanssa läträämisen. Hyvä imetyspaita peittää kaikki intiimialueet niin hyvin, että erillisiä suojavarusteita ei tarvita. Tällöin imetys on minun kokemukseni mukaan vieläkin huomaamattomampaa - kyllähän olalla roikkuva harso heti viestittää, että täällä imetetään. Toki, jos imettäjällä on kiusanaan esim. suihkutissit, harso täytyy ottaa mukaan kuvioihin. Kun vaatetus on kunnossa, ei ole mitään tarvetta imettää esim. selin katse kohti seinää (tämähän taas itse asiassa kiinnittää enemmän huomiota kuin ihan normaalisti pöydän ääressä istuminen).

3. Älä ajattele, mitä muut ajattelevat. Todellisuus ei ole välttämättä sama kuin nettipalstojen räyhäkeskustelut. Puolen vuoden julki-imetystaipaleeni aikana en ole koskaan huomannut, että kukaan olisi reagoinut mitenkään imetykseeni. Ai niin, kerran vanhempi rouva huikkasi iloisesti ohi kävellesseen nauravalle, juuri imetetylle vauvalle, että kylläpä nyt on hyvä mieli kun on masu täynnä. Aina on ihmisiä, jotka eivät tykkää vauvasi ruokkimisesta, mutta niin on myös ihmisiä, jotka ylipäänsä eivät vain tykkää lapsista. Pelkkä lastenvaunujen työntäminen ruokakaupassa tai vaunujen kanssa bussiin nouseminen on saanut osakseen enemmän tympiintyneitä mulkoiluja kuin imettäminen.

Rentoja imetyshetkiä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti